dijous, d’octubre 11, 2007

Dia de la Hispanitat: Cal??


Demà se celebra el Dia de la Hispanitat.

Cal celebrar el dia de la colonització i genocidi de tot un continent? Cal?

(Per qui digui que "no, és que se celebren els lligams comuns amb Hispanoamèrica" que es fixi en l'acte central de la festivitat: una desfilada militar pel centre de Madrid)

Per què l'Estat espanyol, tot i el que s'ha modernitzat en els últims 30 anys, segueix tenint aquesta vessant 'txusca', torera, cridanera, impetuosa i irrespectuosa amb les altres cultures no-castellanes [de Castella] de l'Estat? Només aconsegueixen que fotre fàstic i que cada vegada més gent, d'una manera o d'una altra, optem per passar.

Per què no fer, per exemple, el "Dia de les nacions espanyoles", en què desfilin castellans, bascos, catalans, gallecs, andalusos, etc en germanor?

3 Comments:

Blogger Irene said...

jo quan veig la "guàrdia mora" i el "pasalacabra" dels legionaris és que em vénen ganes de vomitar.

fuera fueeeeraaaaaa

09:43  
Blogger Albert said...

Bé potser el que hauríen de fer, com bé dius es canviar-li el nom.

En el fons, el que es celebra , no es més que el descobriment d'america i es una celebració hispano-americana, no pas netament española, malgrat que vulguin vendre'ns-ho així, mon amí.

Així que potser l'hauriem d'anomenar Columbus day com fan els yankis. O día del descobriment o algo així. En aquest punt si que hi estaría d'acord almenys la corona d'Aragó de la que som "descendents" els catalans hi va tenir molt a veure, i els llassos que tenim els catalans amb llatino-america ho ameriten.

16:00  
Blogger Oski said...

Hola Albert, em sembla q quasi mai no contesto als teus mails...

El problema és que, des d'Espanya s'està aprofitant epr fer una exhaltació patriòtica inaudita.

Cert que el descobriment d'Amèrica és una fita, però potser ja toca començar a replantejar si el ccom es va fer i el q va seignificar per totes les parts implicades va ser igualment satisfactori. Per exemple, Espanya va expoliar totes les riqueses del continent durant segles (i després no les sabia gestionar bé i anaven a parar a Holanda, però és una altra història), va matar -volent o no- i esclavitzar milions de persones, va eradicar moltes cultures, etc.

I quan dic Espanya, en realitat em refereixo a Castella (i Portugal), pq Aragó va estar exclosa del comerça amb le Índies durant uns quants segles.

De tot això, durant el Dia de la Hispanitat no se'n parla: es fa una desfilada militar per la Castellana de Madrid fins a la pl. Colón (capta el simbolisme!!).

El q dic és:

1- Si volem celebrar el descobriment d'Amèrica, parlem-ne de debò, amb tot el q va comportar de bo i de dolent

2- No aprofitem per exhaltar Espanya i comeptir a veure qui té la bandera més grossa (q és el q està passant a la política espanyola aquests dies), pq recordem a a l'Estat espanyol hi ha moltes sensibilitats i nacionalitats diferents

3- Potser ja comença a ser hora d'exhaltar la diferència i la riquesa multiculural a Espanya en comptes de seguir imposant la cultura hegemònica de Castella, tal com s'ha vingut produint des dels Decrets de Nova Planta.

15:31  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home